na gorąco

Encyklopedia PWN

matryca
[niem. < łac.],
technol.:
nakładanie na metalową powierzchnię przedmiotu ochronnej folii z innego metalu przez walcowanie na gorąco;
urządzenie przem. przeznaczone do nagrzewania różnych materiałów (wsadu) do temperatury, w której zachodzą w nich odpowiednie przemiany fiz. lub reakcje chem. przewidziane w danym procesie wytwarzania lub obróbki.
Piwowar Lech, ur. 7 II 1909, Kraków, zm. IV 1940,
poeta;
pizza
[pịcca; wł.],
placek z ciasta drożdżowego (z mąki, wody, drożdży, oliwy, soli), pokryty np. pomidorami, anchois, serem, kawałkami tuńczyka, małżami, mięsem i wędlinami, jajkami ugotowanymi na twardo, cebulą, oliwkami, z dodatkiem ziół, spożywany na gorąco;
płyta wytwarzana ze zdrewniałych części łodyg lnianych lub konopnych (paździerzy) przez zmieszanie ich z klejem syntetycznym, utwardzanie na gorąco i prasowanie pod ciśnieniem;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia