na gorąco
Encyklopedia PWN
matryca
technol.:
[niem. < łac.],
nakładanie na metalową powierzchnię przedmiotu ochronnej folii z innego metalu przez walcowanie na gorąco;
urządzenie przem. przeznaczone do nagrzewania różnych materiałów (wsadu) do temperatury, w której zachodzą w nich odpowiednie przemiany fiz. lub reakcje chem. przewidziane w danym procesie wytwarzania lub obróbki.
poeta;
pizza
placek z ciasta drożdżowego (z mąki, wody, drożdży, oliwy, soli), pokryty np. pomidorami, anchois, serem, kawałkami tuńczyka, małżami, mięsem i wędlinami, jajkami ugotowanymi na twardo, cebulą, oliwkami, z dodatkiem ziół, spożywany na gorąco;
[pịcca; wł.],
płyta wytwarzana ze zdrewniałych części łodyg lnianych lub konopnych (paździerzy) przez zmieszanie ich z klejem syntetycznym, utwardzanie na gorąco i prasowanie pod ciśnieniem;